Materialer & egenskaber
Når du køber smykker, er der mange forskellige muligheder og kvaliteter, nedenstående vil give dig en ide om de forskellige materialer og deres egenskaber. værge med på dagen, hvor hullerne skal laves. Derudover skal det være barnets eget ønske og ikke forældrenes.
Vi har primært smykker af sølv, guld eller titanium.
Sølv er populært til produktion af smykker, da det er et formbart og relativt blødt materiale. Sterlingsølv er en legering, der består af 92,5% rent sølv og 7,5% andre metaller, som typisk vil være kobber. Legeringen er hårdere end rent sølv, hvilket gør den mere robust og egnet til smykker.
Guld er også et formbart materiale og er forholdsvist tungt. Finguld er guld i dets reneste form, og det er for blødt til blandt andet produktion af smykker. Derfor legeres guld også med andre metaller, herunder sølv og kobber, og på den måde gør man guldet mere slidstærkt og robust. Kigger man på guldets renhed, er det angivet i karat, som betegner hvor meget finguld der er i legeringen. 24kt. er finguld, derefter kommer 18kt., 14kt. og 8kt. guld.
Ifølge dansk lovgivning er det et krav, at guld- og sølvsmykker er stemplet med lødighedsstempel og navnestempel. Lødigheden fortæller om mængden af ædelmetal i smykket, og navnet fortæller hvem, der står inde for denne lødighed. Man stempler oftest i promiller, og derfor er sølv stemplet 925 – som betyder, at det består af 92,5% rent sølv, 18kt. guld er stemplet 750, som betyder, at det består af 75% guld, 14kt. stemples 585, som betyder, at det indeholder 58,5% guld og slutteligt stemples 8kt. 333, hvor 33,3% er guld. Guld findes i den klassiske varme gule farve, som kaldes rødguld og i hvidguld og rosaguld. I hvidguld indeholder legeringen ekstra meget hvidt metal, typisk sølv eller palladium. Hvilket gør at guldet bliver lysere derudover rhodineres mange hvidguldssmykker, hvilket giver dem en smuk og slidstærk overflade. I rosaguld indeholder legeringen ekstra meget kobber, hvilket gør, at det får en mere rosa/rødlig farve.
Titanium bruges blandt andet til smykker, og er et meget let materiale. Titanium er rent metal, og er derfor meget modstandsdygtigt overfor iltning/oxidering. Man skal dog være opmærksom på, at det typisk er umuligt at lave titaniums smykker om, når de først er lavet. Derfor er det særligt vigtigt i forhold til ringe, at man er sikker på størrelsen.
Overfladebehandlinger
Der er flere forskellige former for overfladebehandlinger, dem vi typisk ser er forgyldning, rhodinering og oxidering. Fælles for alle er overfladebehandlinger slides med tiden. Når et smykke er forgyldt, betyder det, at der ligger et tyndt lag guld over smykket. Smykket vil med tiden miste forgyldningen på grund af slid.
Rhodinering er en overfladebehandling, hvor man bruger rhodium. Det giver en blank og lys overflade. Rhodinering benyttes primært på hvidguld og sølv, hvor det gør smykkerne mere slidstærke. Rhodinering beskytter mod iltning, hvilket vil sige, at smykkerne ikke anløber eller bliver mørkere. Rhodinering skal vedligeholdelse typisk hvert andet år, hvilket vi kan klare på vores værksted.
Ønsker man smykker som er helt mørke eller sorte kan man oxidere dem, her får smykket en jævn mørk overflade. Ligesom ved andre overfladebehandlinger bliver denne også slidt med tiden, og skal oxideres på ny.
Diamanter
Diamanter kommer i mange afskygninger og kvalitet. Vi har altid et stort udvalg af smykker med diamanter. Diamanter varierer meget i pris og sjældenhed. Når man vurderer en diamant gøres det typisk ud fra de fire c’er.
RIVER (GIA grad: D): sjældneste hvid +
RIVER (GIA grad: E): sjældneste hvid
TOP WESSELTON (GIA grad: F): sjælden hvid +
TOP WESSELTON (GIA grad: G): sjælden hvid
WESSELTON (GIA grad: H): hvid
TOP CRYSTAL (GIA grad: I): meget, let tonet hvid
CRYSTAL (GIA grad: J): let tonet hvid
TOP CAPE (GIA grad: K&L): tonet hvid
CAPE (GIA grad: M&N): let gullig
LIGHT YELLOW (GIA grad: O,P,Q,R): gullig
YELLOW (GIA grad: S-Z): let gul
Dernæst kigges på klarheden, som siger noget om indeslutniger som giver mindre gennemsigtighed. Diamanter som er helt klare er yderst sjældne og kostbare. Vi angiver diamanternes klarhed via. Scan D.N. Klarhedsskala, som er opdelt i forskellige hoved- og undergrader. De forskellige grader er som følgende:
Lup-ren: De klareste diamanter uden indeslutninger af nogen art. Her betegnes diamanterne med undergraderne FL (flawless), som er en diamant uden fejl; og IF (internally flawless) som kun tillader små ydre uklarheder men ingen indre. Diamanter af denne klarhedsgrad er yderst sjældne.
VVS: Betegnelsen kommer af det engelske udtryk “very very small inclusions”, der betyder meget, meget små indeslutninger/uklarheder. Kun en diamantekspert kan spotte fejlene i mikroskop. Undergraderne hedder VVS1 og VVS2, hvor VVS1 er fejl fundet, når diamanten ses fra bunden; og VVS2 er fejl fundet, når diamanten ses fra toppen. Diamanter af denne klarhed ses ofte i eksklusive smykker og er meget kostbare.
VS: Kommer af det engelske udtryk “very small inclusions” – som betyder: meget små indeslutninger/uklarheder. Man kan spotte fejlene gennem mikroskop, men det tager meget lang tid. Undergraderne hedder VS1 og VS2. Diamanter af denne klarhed ses hyppigt på smykkemarkedet og er relativt kostbare.
SI: Kommer af det engelske udtryk “small inclusions” – som betyder: små indeslutninger/uklarheder. Man kan spotte fejlene gennem mikroskop, men fejlene er stadig usynlige for det blotte øje. Undergraderne hedder SI1 og SI2. Diamanter af denne klarhed ses hyppigt på smykkemarkedet, og store diamanter kan være meget kostbare.
P: Er sidste trin på skalaen, også kaldet piqué. Her er uklarhederne så store at de kan spottes med det blotte øje. Undergraderne hedder P1, P2 og P3, og har gradvist flere indeslutninger/uklarheder (P3 med flest/største uklarheder). Diamanter af denne klarhed ses på smykkemarkedet, men bliver ofte fravalgt af både smykkeproducenter og forbrugere, da de ikke er så fine som andre diamanter.
Sidste punkt i de fire c’er er slibningen, hvilket er den eneste menneskeskabte faktor, slibningen siger derfor mere om kvalitet. Diamanter slibes typisk som brillantslib, hvilket fremhæver kombinationen af lysvirkningerne. For at få de ideelle lysvirkninger i diamanten, er der opstillet nogle normer for, hvordan den skal slibes, og brillanter slibes derfor oftest med 57 eller 58 facetter.
Vedligeholdelse af smykker
Det er vigtigt for holdbarheden af ens smykker, at man husker at vedligeholde og pleje dem. På den måde holder de sig pænest. Jo mere du bruger smykkerne, jo oftere skal de renses. Vi anbefaler, at du lader dine smykker blive i smykkeskrinet når du ikke bruger dem, derudover anbefaler vi, at du tager dem af ved hus- og havearbejde, motion, saunabesøg, badning og når du sover. Særligt er smykker med overfladebehandling ekstra udsatte. Det er vigtigt, at du er opmærksom på at undgå, at smykkerne kommer i kontakt med cremer, make-up, hårspray, parfume, fedtstoffer, olier og vand i et vist omfang.
Du kan rengøre guld ved at bruge varmt vand og en ny, blød tandbørste, rengør forsigtigt og skyl efter med rent vand, og brug en fnugfri klud til at tørre efter. Du kan også bruge guldrens, hvilket du har mulighed for at købe hos os. Det er yderst vigtigt, at du holder dine guldsmykker fra klorin eller andre stærke klorholdige midler, da det kan gøre dem misfarvet.
Dine sølvsmykker vil typisk anløbe og blive mørke, særligt når de ikke er i brug. De kræver derfor mere vedligeholdelse. Disse kan du også rense med varmt vand og en ny, blød tandbørste, hvor du rengøre forsigtigt og skyller efter med rent vand, og bruger en fnugfri klud til at tørre efter, og polerer efter med en sølvpudseklud. Du har også mulighed for at købe sølvrens og pudseklude hos os.
For både guld- og sølvsmykker er det vigtigt at være opmærksom, hvis der er sten eller perler i. I sådanne tilfælde skal man være forsigtig med rengøring, perler kan f.eks. ikke tåle guld- eller sølvrens, og man skal også være forsigtig med vand, da de typisk er fastsat med lim, som vandet vil slide på. Derudover kan hår og make-up produkter ødelægger perlers glans, og gøre andre sten mindre klare. Vi anbefaler derfor, at du tager dine smykker på til sidst. Derudover anbefaler vi at man holder øje med sine smykker som har sten fattet i, da man kan skade eller opleve slid på grapperne, og med tiden tabe stenen. Hvis man sørger for at være opmærksom, kan vi som regel hjælpe dig, inden uheldet er ude og man taber stenen.
Vi håber disse informationer hjælper dig til vedligeholdelse af dine smykker, du er meget velkommen til at kontakte os på telefon: 32 62 06 45 eller mail: info@bonells.dk hvis du har yderligere spørgsmål eller kigge forbi os i butikken.