Bliv klogere på hvordan du passer bedst på dine smykker

Smykker bliver lige som alle andre genstande slidt med tiden, og deres holdbarhed afhænger af, hvor godt du passer på dem. Smykker kommer i forskellige materialer, og der er forskelligehed i, hvordan du bedst passer på dem, samt vedligeholder og renser dem. Fælles er dog, at jo oftere du bruger dine smykker, jo oftere skal de renses. 

Vi anbefaler, at du lader dine smykker blive i smykkeskrinet når du ikke bruger dem, derudover anbefaler vi, at du tager dem af ved hus- og havearbejde, motion, saunabesøg, badning og når du sover. Særligt er smykker med overfladebehandling ekstra udsatte. Det er vigtigt, at du er opmærksom på at undgå, at smykkerne kommer i kontakt med cremer, make-up, hårspray, parfume, fedtstoffer, olier og vand i et vist omfang. Årsagen til denne anbefaling er, udover at det kan give en allergisk reaktion, vil det også sætte sig som snavs på smykket, hvilket kan gøre at eksempelvis sten og diamanter får et mat og kedeligt udtryk – herved vil dit smykke ikke have samme smukke glans.


Hvis dine smykker er blevet ‘beskidte’ og trænger til en rens, så er der lidt forskellige fremgangsmåder: 

Rens af sølvsmykker

Sølvsmykker vil typisk anløbe og blive mørkere med tiden, dette sker særligt, når de ikke er i brug. De kræver derfor mere vedligeholdelse. Sølvsmykker kan du rense med lunt vand og en ny, blød tandbørste, hvor du forsigtigt rengøre og skyller efter med rent vand, og bruger en fnugfri klud til at tørre efter. Herefter kan du polere smykket med en sølvpudseklud. Det er også muligt at købe sølvrens, som du kan dyppe dit sølvsmykke i, skylde efter med rent vand, tørre det med en fnugfri klud eller en føntørre, og derefter polere efter med en pudseklud. Både ved brug af pudseklude og sølvrens, skal du være opmærksom på, hvis dit smykke har oxiderede detajler i dets design, eller ekspempelvis perler eller sten, der ikke kan tåle sølvrens. 

Rens af guldsmykker

Du kan også opleve, at dine guldsmykker bliver mørkere i guldet. Det skyldes oxidering, og forkommer mindre jo højere karat smykket af. Det vil sige, at et 8 kt guldsmykke typisk vil blive mørkere med tiden, hvor du ikke på samme måde oplever det med 14 og 18 kt smykker. 

Når du skal rense dine guldsmykker er fremgangsmåden meget lig med sølvsmykker. Du kan rengøre guld ved at bruge varmt vand og en ny, blød tandbørste, rengør forsigtigt og skyl efter med rent vand, og brug en fnugfri klud til at tørre efter eller en føntørre. Du kan også bruge guldrens til dine guldsmykker. Her skal du igen være opmærksom på om dit smykke indholder sten eller perler, som ikke kan tåle guldrens. 

Til guld- og sølvsmykker har vi også Connoisseurs Jewelry Wipes, som er super nemme og hurtige at pudse smykker op med – det er dog vigtigt at være opmærksom på, at disse IKKE må bruges på hvidguld eller forgyldte smykker.  

Særligt for hvidguld

Hvis du skal rense dine hvidguldssmykker, er det vigtigt, at du er meget forsigtigt. Hvidguld er typisk baglagt med et lag rhodium, som giver den flotte, glansfulde overflade. Med tiden vil denne slides, og smykket vil fremstå lidt mere gulligt, denne del kan ikke ‘renses’ af. Her er et nyt lag rhodium nødvendigt. Det kan vi klare på vores guldsmedeværksted. Alt efter hvor meget du bruger dine smykker (og hvor godt du passer på dem), vil et interval på 1-2 år mellem vedligeholdelse med rhodium kunne gøre det.

Rens af forgyldte smykker

Når du skal rense dine forgyldte smykker, er det vigtigt at huske på, at forgyldte smykker typisk er sølv, hvor der er et lag guld lagt ovenpå. Det betyder, at dette lag vil kunne slides af, men hvis du passer godt på dine forgyldte smykker og er ekstra opmærksom på slid, så vil du stadig kunne have glæde af et forgyldt smykke i mange år. Fremgangsmåden for rens af forgyldte smykker er som ved rens af sølvsmykker. Dog skal du være meget forsigtig med brugen af sølvrens, og kun bruge det, hvis alle andre tricks ikke hjælper. 

Særligt for ædelsten og perler

Ægte perler kan være særlige sårbare, og derfor skal du være ekstra opmærksom, hvis du har perlesmykker. Perler er ofte fastsat med lim, og derfor skal man her være forsigtig med vand, da vand slider på limen. Derudover kan hår og make-up produkter ødelægge perlers glans, og gøre andre sten mindre klare. Hvis du skal rense diamanter og ædelsten, har vi Hagertys ædelstensrens, denne er super nem at bruge til at rense ædelsten (ikke perler). Du drejer blot på den øverste del af blyanten, indtil gelen når børsten, så påfører du omhyggeligt på stenene, og slutter af med at skylle smykket med rent vand og tørre efter.

Opbevaring af dine smykker 

Når du ikke bruger dine smykker, så anbefaler vi altid, at du opbevarer dem et i smykkeskrin og adskilt. Når du opbevarer dine smykker adskilt, mindsker du risikoen for, at de ridser hinanden, og derudover gør opbevaringen i et smykkeskrin, at de anløber/oxidere langsommere. 

Vi kan vedligeholde og rense dine smykker for dig 

For diamantsmykker kan det være en fordel at få dem efterset jævnligt – ca. 1-2 års interval, alt efter hvor meget smykket bruges. Det skyldes, at der sker naturligt slid på smykker ved brug, og du kan risikere, at fatningerne bliver så slidte, at du mister en diamant. Vi efterser og reparerer gerne dine smykker, så vi sikre at dine diamanter bliver siddende. Derudover har vi også mulighed for at rense dine smykker med ultralyd. Ultralyden ‘ryster’ alt snavs af smykket, og derefter kan det pudses og rengøres. Man skal dog være opmærksom på, at snavs godt kan sidde og ‘holde’ sammen på noget af smykket, derfor er det altid en god idé at få efterset smykket for slid i samme ombæring. 

Vi håber, at du er blevet klogere på, hvordan du kan passe godt på dine smykker, og husk vi står altid klar i butikken til at rådgive og hjælpe dig med at få mest glæde ud af dine smykker. Du er også altid velkommen til at ringe til os eller sende os en mail, hvis du har spørgsmål til vedligeholdelse og rens af smykker. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *