Viden om ure

Bliv klogere på materialer, kvalitet og vedligeholdelse

Materialer & egenskaber

Når du skal købe et nyt ur, er der flere overvejelser, du skal gøre dig – blandt andet: Hvad skal du bruge uret til? Er der nogle bestemte behov det skal dække? Hvor meget må det koste? Hvilken kvalitet er du på udkig efter? Er det vigtigt at uret er vandtæt, og i så fald hvor meget? Herunder finder du informationer, som forhåbentlig kan hjælpe dig i beslutningsprocessen ved køb af et ur. 

Urværket

I alle ure findes et urværk. Urværket er det som driver uret også kaldet urets motor. Når du er på udkig efter et ur, er det i høj grad urværket, som siger noget om urets kvalitet. Der er to former for urværker, som du bør kende til (herunder mange forskellige variationer og producenter) – quartz ure og mekaniske ure. 

Et quartz ur er det mest udbredte, og betyder at uret er elektronisk og får strøm fra et batteri. Quartz ure er ofte mere præcise end mekaniske ure, man skal dog have for øje, at levetiden på batteriet kan variere. Vi siger, at et batteri minimum skal kunne holde et år og gerne to. 

Når du køber et quartz ur, skal du være opmærksom på, at de kan være følsomme overfor stærke magnetfelter og statisk elektricitet, hvilket kan forårsage skade på urets indre komponenter. Quartz ure har typisk kortere levetid end mekaniske ure – men begge afhænger selvfølgelig også af, hvor godt man vedligeholder det.

Mekaniske ure er, når uret udelukkende har mekaniske komponenter. Et mekanisk ur er som nævnt knapt så præcist som et quartz ur, man kan forvente, at det typisk vil tabe eller vinde 5-10 sekunder om dagen (dette kan dog variere fra ur til ur). Da der ikke er batteri i et mekanisk ur, skal det enten trækkes op manuelt eller ved automatisk optræk. Der er to typer mekaniske ure, som er det manuelle og det automatiske. Manuelle ure skal trækkes op dagligt ved at dreje på urets krone. Vi ser typisk automatiske ure, som trækkes op af en rotor, som udnytter tyngdekraften fra de bevægelser, dit håndled laver, når uret bæres. Et automatisk ur vil derfor gå i stå, hvis du ikke bruger det, dog har nyere ure typisk en gangreserve på mellem 42 og 72 timer, som gør at uret ikke går i stå over natten. Vi anbefaler, at du ind imellem optrækker et automatisk ur ved at dreje nogle omgange på kronen, på den måde får du bedst udbytte af dit ur. Mekaniske ure har typisk en flydende sekundviser, som rykker sig flere gange i sekundet, mens quartz ures sekundviser rykker sig i hak – én gang pr. sekund. Et mekanisk ur kan have meget lang levetid, hvis du passer godt på det.

Urglasset

Der findes også forskellige typer af glas – vi ser typisk mineralglas eller safirglas. Forskellen ligger i, hvor meget de kan tåle. Mineralglas er en hærdet glastype, som gør det rimelig  modstandsdygtigt overfor ridser, man kan dog forvente at et mineralglas med tiden vil få brugsridser. Disse er ikke mulige at polere, her er man nødsaget til at skifte glasset. Vil man være bedre dækket i forhold til ridser, skal man vælge et safirglas, det er et meget robust materiale, og bliver ofte brugt på dyrere ure. Safirglas har en hårdhed, som ligger lige i underkanten af diamanter, og det gør derfor glasset meget svært at ridse. Ydermere er disse glas oftest antirefleksbehandlet, da safirglas kan skabe meget genskin. 

Urskiven

Kigger vi på urskiven kan det indeholde, hvad der kaldes kronograf. Typisk ses det ved, at uret har to eller tre mindre urskiver inde i uret, som ofte kan måle timer, minutter, sekunder og i nogle tilfælde millisekunder. Derudover findes der ure, hvor urvisere og indeks er selvlysende, som gør det muligt at aflæse uret i mørke. Det er dog vigtigt at pointere at disse skal udsættes for lys og gerne sollys for at virke optimalt. Urskiver kommer i mange forskellige farver og nuancer.

Urets vandtæthed

Det er vigtigt at overveje, om uret skal være vandtæt og i så fald hvor meget. Vandtætheden angives typisk i ATM, bar eller meter. Typisk vil du kunne aflæse denne information i urets urskive eller på bagkassen. 

Vi anbefaler, at man forholder sig til atmosfæretrykket i stedet for antallet af meter, fordi så snart du bevæger dig i vandet stiger trykket, også selvom du ikke bevæger dig længere ned af. Angivelsen af vandtætheden er blot et udtryk for, hvor stort tryk uret kan holde til og ikke mængden af vand. Herunder kan du læse, hvor meget de typiske angivelser kan holde til: 

3 ATM/30 meter: Ure med denne angivelse er blot vandafvisende, og bør derfor holdes væk fra vand, de kan typisk tåle små vandsprøjt eller regn, men det anbefales at holde uret helt væk fra vand.
5 ATM/50 meter: Ure som er vandtætte til 5 ATM kan klare vandsprøjt og en tur under vandhanen. Vi anbefaler dog ikke, at man bader med sit ur, da sæbe ikke er godt for uret, samt af hygiejniske årsager er det bedre at tage det af.
10 ATM/100 meter: Ure som er vandtætte til 10 ATM kan holde til svøming og snorkling i vandoverflade, men det kan ikke klare, at man dykker med uret.
20 ATM/200 meter eller mere: Ure med denne angivelse er typisk dykkerure eller robuste sportsure. Hvor langt ned man kan dykke afhænger meget af urproducenten, og ved køb rådgiver vi dig ud fra dine behov, i forhold til hvor vandtæt uret skal være.  

OBS: Man skal være opmærksom på, at hvis der er blevet skiftet batteri på uret, eller det af anden grund er blevet åbnet uret, kan man ikke garantere urets vandtæthed, hvis det ikke er tryktestet efterfølgende – du kan læse om muligheden for tryktest her. Derudover skal man være opmærksom på, at slag eller stød på uret kan forringe dets vandtæthed.

Vedligeholdelse af ure

Vi anbefaler, at alle ure opbevares forsvarligt, så de ikke risikerer at gå i stykker eller få unødige ridser.
Ved quartz ure er vedligeholdelsen typisk batteriskift og eventuelt tryktest ved vandtæthed. Det skal gøres ca. hvert andet år. Har man et dyrere quartz ur anbefales et service af uret når det er mellem 5 og 8 år.  

Har man et mekanisk ur, kræver det en del mere vedligeholdelse. Her er det vigtigt at få uret serviceret, hvor det blandt andet smøres med olie. Olien er med til at sørge for, at der ikke opstår mekanisk slid på uret. Vi anbefaler, at du får dit mekaniske ur serviceret hvert 5.-8. år. 

På mekaniske ure er det yderst vigtigt, at du ikke stiller på datoen mens uret er tæt på datoskift. Dette kan ødelægge mekanikken for datovisningen. Derfor bør man ikke stille på datoen når urets visere er mellem kl. 21 og kl. 3 om natten. 

 Vi anbefaler for alle typer af ure, at de tages af om natten og ved badning, da dette forlænger uret og remmens levetid, derudover er det god hygiejne. Direkte sollys kan forårsage misfarvning af skiven på uret, det er derfor en god idé ikke at bruge ur ved solbadning og solarie. Ydermere anbefaler vi, at urets bagkasse udelukkende åbnes af personer, som er øvet i at arbejde med ure. 

Hvis du ønsker at rense dit ur, må du aldrig bruge kemiske midler, da det kan skade materialerne. På vores urmagerværksted kan vi rense og polere dit ur, men hvis du selv ønsker at give det en mindre rengøring, kan du tørre det med en fugtig klud og derefter polere det med en tør, fnugfri klud. 

Vi håber disse informationer hjælper dig til vedligeholdelse af dine ure, du er meget velkommen til at kontakte os på telefon: 32 62 06 45 eller mail: [email protected] hvis du har yderligere spørgsmål eller kigge forbi os i butikken.